ΥΛΙΚΑ

Για τα σουτζουκάκια:
• 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
• 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες ΚΟΡΦΗ
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
• 1 αυγό
• 2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
• 1 κουταλάκι κοφτό λευκοπίπερο
• Λίγο λάδι
Για την σάλτσα ντομάτα:
• 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
• 1,5-2 κιλά ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη (χωρίς την φλούδα)
• 1 κουταλάκι πάπρικα
• 1 κουταλάκι ζάχαρη
• 1 κύβο βοδινού
• 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
Για την σως γιαουρτιού:
• 5 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
• 750 γρ. αγελαδινό, στραγγιστό γιαούρτι ΚΟΡΦΗ
• 1 κουταλάκι αλάτι
• Λίγο ξύδι με εστραγκόν
Για γαρνίρισμα:
• 4 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
• Λίγο μαϊντανόψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια, τα δουλεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί το γάλα και αφήνουμε την λεκάνη ξεσκέπαστη στο ψυγείο για 12-15 ώρες.

Σουτζουκάκια:

Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το ψυγείο και τα τοποθετούμε σε μία λαδωμένη πιατέλα. Αφού ετοιμάσουμε την σάλτσα ντομάτας ψήνουμε στο γκριλ (ή στα κάρβουνα, ή σε ηλεκτρική σχάρα) τα σουτζουκάκια (περίπου 5 λεπτά πάνω-κάτω) αλείφοντάς τα με λίγο λάδι.
Σάλτσα ντομάτας:

Σε μία ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε την ντομάτα και αφού την αφήσουμε να βράσει για λίγο προσθέτουμε τον ζωμό διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, τον ντοματοπολτό, την πάπρικα, το αλάτι και την ζάχαρη. Αφήνουμε την σάλτα μας να πάρει μία βράση και να δέσει κάπως.
Σως γιαουρτιού:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το αλάτι και το ξύδι. Μόλις ψηθούν τα σουτζουκάκια τα σερβίρουμε ως εξής:
Βάζουμε 4-5 σουτζουκάκια σε κάθε πιάτο, από πάνω ρίχνουμε την σάλτα ντομάτας (ζεστή) και από πάνω βάζουμε μια κουταλιά σως γιαουρτιού (καθώς θα ζεσταίνεται θα αναμειχθεί με την σάλτσα ντομάτας). Από πάνω γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό.